Her vises månedens vinder billeder

Maj måned 2018

Maj måneds vinder billede er taget af Kent Rasmussen. Stort tillykke og vlaget for vinderbilledet begrundes således fra dommerpanelet;

Bregnerne findes; dette billede minder én om Inger Christensens digt : Alfabet 2 -der er inspireret af  Fibonacci opdagelser om matematiske sekvenser i naturen.

Billedet af bregnen her, er symbolet på lyset i mørket. En yndefuld vifte af ro og enkelhed, der forgrener sig i skovens stille dyb. Den stramme diagonale komposition, og virkningen imellem lys og skygge, er med til at give billedet en stor visuel virkning, der med det samme fanger éns opmærksomhed. Hér kan øjet finde hvile, for en stund. 

Maj måned 2018

April måneds vinder billede

April måneds vinder billede er taget af Ole Steen Petersen. Stort tillykke og valget er begrundet således fra dommerpanelet;

Her sidder blomsterbien som en anden dronning  i skoven med puderne fyldt af pollen og snablen begravet i den botaniske tulipan. Det er en fest med alle de gule farver, her i den stærke sol og et godt varsel om, at det varme forår er skudt i gang. Det kræver stor tålmodighed og teknisk kunnen af fotografen at fange dette motiv, der fremstår med så stor skarphed at man næsten kan tælle hver enkelt hår. Dette makrofoto har en flot detaljerigdom af denne situation, som man med det blotte øje, normalt ikke når at opfatte enkelthederne i.

April måneds vinder billede

Marts måned 2018

Marts måneds vinderbilede er taget af Selver Kabiljagic ved Marieshvile. Stort tillykke og billedet er valgt med følgende begrundelse fra dommerpanelet;

Dramatisk vintersne-stilhed.
Der er på en og samme tid en stor, stille og dramatisk stemning over dette billede. Perspektivet er godt, og horisontlinjen ligger frækt i dette farvebillede, der fremtoner som sort/hvid. Efterredigeringen er godt lavet. De nøgne træers mørke refleksion i søens porøse is giver en flot kontrast til den hvide, nyfaldne sne efter stormen. Og tilsammen giver det et intenst, åndeløst spændingsfelt, der drager beskueren på en måde, så det er svært at komme forbi dette vinterbillede. Man kan gå på vandring i form, tekstur, tonalitet og blidt vinterlys, lige fra isoverfladens mystiske spejling til det konkrete sneklædte landskab omkring søen. Det er et flot, dramatisk vinterlandskabsbillede, når det er bedst.

Marts måned 2018

Februar måned 2018

Februaar måneds vinderbillede er taget af Christine Sollesnes. Stort tillykke med det smukke billede, og valget begrundes således af dommerpanelet;

Her sidder resterne af en klatreplantes hvide frøstand og minder os om vinter, sne og nattens virvar af hvide stjerner, som netop er billedets hovedkomposition. Forviklede frø stjerner, der i farten kan forveksles med fjer, florlette dun og fimrehår der udover at tilføje billedet en yndig poesi, også tilføjer det en interessant dobbelt aflæsning.

De forvredne vilde linjer, som her er kombineret med et smukt blødt lys og et forsvindingspunkt der henleder til uskarphedens mystik, er med til at opbygge en stærk skrøbelighed i denne makro optagelse, der viser en af skovens små forundelige detaljer.

Januar måned 2018

Januar måneds vinderbillede er taget af Marianne Roed-Jensen. Stort tillykke med det flotte billede som er begrundet således af dommerpanelet:

Orden i kaos katedralen. 

Netop når det sner skal man kunne sine klassiske kompositioner så man har et  godt ”skelet” at bygge billedet op over. Og det er lige præcis hvad fotografen har gjort her i billedet.

Det er en flot anderledes radial komposition med et godt tvist, på den lange lindegang i haven. Komplicerede kaotiske snoninger af grene der bliver til et bølgende hav undervejs inden øjet rammer forsvindingspunktet, hvor busten af Faunen står i lyset og venter på én.

Her er et flot skift imellem det mørke og lyse i hele forløbet, på en måde der kun kan lade sig gøre om vinteren, når lindetræet er uden blade. Det er et billede med stor grafisk virkning, grundet det vilde kaos der er formidlet med stor enkelhed i valg af årstid og komposition. Man får en fornemmelse af at blive sendt på rejse til uendeligheden her i katedralens kaos af grene. 

Januar måned 2018

November måned 2017

November måneds vinder billede er taget af Hans Christian Jensen. Stort tillykke med det smukke og meget stemningsfulde motiv ved Hjertesøen. Her følger dommer panelets begrundelse; 

Det er altid fascinerende med store vandflader der reflekterer omgivelserne. Her, som et billede på forbindelsen imellem over og underverdenen. Vandspejlet er fanget med den rigtige blanding af stilhed og en smule uro. Og billedet kan næsten ses som en slags toneskala, fra mørk til lysere, med et virvar af filigran i skoven på den ene side, til de rene yndefulde linjer i de sidste træer -der står som søjler til himlen, på den anden side af hjertesøen. Solen kommer ikke langt op i November, så udtrykket i billedet rummer både den sorte vinter og det blide disede efterår og sammen med spejlingen i søen, sætter det en perfekt stemning til familiemonumentet i modlys. 

November måned 2017

December måned 2017

December måneds vinder billede er taget af Liv Hasrud, Stort tillykke og billedet er valgt med følgende begrundelse fra dommer panelet:

Lange nøgne sorte mikado pinde i ét lag, poetisk drømmende blege vinter blade i et andet lag, urolige ringe på vandet i et tredje lag, der tilsammen, lige dér i spejlingen, udgør en omvendt abstraktion af træer, med en vibrerende vandryppende lysende krone. Et billede der fungerer begge veje.
I søen her, spejler naturens transformation sig – og den minder om den process vi gennemgår om vinteren. Ying & Yang, dybde, regnens tristesse der breder sig og laver ”ansigter” -nye mønstre, nyt liv, og stier fra mørke til lys. 
Det visuelle impact hæver sig her til noget, der kunne være af et andet medie end fotografi. Det er smukt, æstetisk, udefinerligt dybt og dragende i modsætningerne, som kun et billed digt og poesi på højt plan, kan være. 

 

December måned 2017

Oktober måned 2017

 Oktober måneds vinderbillede er taget af Elsebeth Schou Larsen. Stort tillykke og billedet begrundes således af dommer komiteen:

Der er stor forskel på affotografering og levendegørelse i et fotografi. Og det er præcis hvad der sker i billedet her. Fotografen har fanget den dansende Faun med cymbals, i en grad, så man føler selv at stå der og se på, at den silende regn bliver til sved der løber af ham, imens han udstråler en drilsk yndefuldhed, fyldt med råstyrke, patina og mystik. Billedet er taget fra en god vinkel og det er godt komponeret, med masser af linjer der bærer ind til en trekantskomposition, der gentages mange gange i billedet. Øjets vandring i den bagvedliggende bokeh er en fryd. Og både beskæringen og det s/h udtryk styrker billedet til et dramatisk udtryk . 

Oktober måned 2017

September måned ekstra vinderbillede

September måneds ekstra vinderbilede er taget af Allan Riis Herner. Her følger dommerpanelets begrundelse:

Flot klassisk motiv og billede, hvor den geometriske hovedkompositionen her ligger i én retning på fladen, og hvor forløbet i skarpheden ligger i en anden retning og det virker rigtigt godt på dette billede. Det er en fornøjelse for øjet at vandre hen over fladen på billedet, fra det uskarpe, til det skarpe og videre til det uskarpe, i dette fravær af farver. Her er der en rytme, et spil i lyset og et toneforløb, så englene synger.  Det er blide bølger i et hav af  boblende perler, liggende på de tyndeste tråde. Man får lyst til at iføre sig denne perlekæde af dug, for at beholde denne stemning, -som eventyr er spundet af. 

September måned ekstra vinderbillede

September måned 2017
September måneds vinder billede er taget af Jesper Hahn. Stort tillykke og begrundes således af dommer komiteen;
 
Guds stråleglans.
Stemningen i scenariet bliver formidlet på en måde så man næsten kan dufte og smage morgenduggens friskhed og jordens opvågenhed, i dette majestætiske rum af gamle træer der byder én velkommen til Sanderumgaard. Billedet viser os det klassisk øjeblik,-som det afbildes i skrifterne: det gyldne bilibelske lys der varsler besøg af af Guds sendebud. Som en  ren billedligørelse af det første vers i sangen "Lysets engle går med glans" som C.E.F. Weyse skrev i 1837. Det er et billede der rammer én på en måde så man ville ønske at være dér, og sanse det hele selv. 

August måned 2017

August måneds vinder billede er taget af Allan Riis Herner. Stort tillykke og begrundes således af dommer komiteen;

Når grafiske mønstre, farver, ekko og komposition går op i en højere enhed i et fotografi, så er det svært at flytte blikket fra det. Og det er præcis dét der sker med når man har set billedet der er blevet månedsvinderen fra august; for dette er et billede der huskes. De fine skrøbelige spor larven efterlader bag sig, er som et ekko af bladets struktur. Fimrehårene på larven løber så fint frem og tilbage imellem skarphed og uskarphed at det giver ekko til det samme forløb der sker i bladet. Her er linjer, form og vævsmønstre, samt larvens drejning -der giver indtryk af et næsten fuldført parallellogram. Selv de små sorte prikker på ryggen af larven minder én om en hemmelig blindskrift, som man får lyst til at røre, nænsomt, inden den transformerer sig til en puppe, på sin rejse til sommerfugl.

Juli måned 2017

Juli måneds vinder billede er taget af Anette Ranten i lysningen ved Hjertesøen. Stort tillykke, og billedet er valgt med følgende begrundelse fra dommerkomiteen:

Menneske møder skovens dyr. 

Det uventede øjeblik hvor 2 væsner får øje på hinanden og en usynlig kommunikation sker, på tværs af verdener. Dyret der er styret af årvågen nysgerrighed, længe nok til fotografen får en chance, til at styre sin teknik. De fremad rettede knækkede ører på haren der siger; jeg har set dig, her på mit revir. Billedet har også en kompositionen der balancerer imellem gravmonumentets klassiske skønhed og dyret's majestætiske fremtræden og der giver en subtil sansning af symbolet på skrøbeligheden imellem fortid og nuet. Omgivet af alt det grønne håb, der farver skovens storhed i hundredevis af nuancer, her- hvor de gamle træers grene danner hjerte, for at nå hinanden i lyset.
Juli måned 2017

Juni måned 2017

Juni måneds vinderbillede er taget af Selver Kabiljagic ved Kildehytten. Stort tillykke og billedet er valgt med følgende begrundelse fra dommer komiteen:

Billedet er både godt set, godt tænkt og flot teknisk udført. Og så er stemingen og kompositionen lige i skabet. Det ligner et filmisk / ikonisk billede hvor vi bliver hensat til essensen i alle eventyr fra de dybe mystiske skove. Det er ganske enkelt et gennemført eventyrligt billede, der viser haven fra en vinkel der ikke er set før. 
 
Juni måned 2017