Hvide og grønne Asparges på Sanderumgaard.

Sanderumgaard begynder at levere asparges i 2019.

Forud ligger to års indkøring med plantning,  og før det selvfølgelig mange års erfaring med kartoffel produktion. I lighed med kartoflen kræver asparges både omhyggelighed og ikke mindst rettidighed. I introduktionsfasen skal  den rigtige jord vælges og for- gødskes. De rigtige sorter skal findes og timingen tilrettelægges.

Tre sorter har vist sig velegnet til den gamle fjordbundsjord. Det er Herkolim, Gijnlim og Cygnus . Sorterne både smager og dufter godt, de har tætte lukninger ( toppe ) og er lidt forskudte i høsttid.

Jordbunden har den udemærkede egenskab, at forholdet mellem ler,silt,sand og mineraler giver en særdeles fin kvalitet og væksbetingelserne bliver særdeles skånsomme.

De tre sorter kan være både hvide og grønne, det er et spørgsmål om at kamme op . Ved at dække stænglen udelukkes lys og resultatet fremstår hvidligt - beige.

Området kan vandes så tørke ikke vil få en uheldig indflydelse på resultatet.

Selve høst arbejdet af asparges planten er regulært håndarbejde. Den grønne asparges kan klippes eller knækkes. Mere spændende bliver det med den hvide som jo ikke kan ses idet den er gemt i sin jordkappe. Den skal stikkes med et bestemt fremstillet jern og man kan gøre skade på nabo asparges hvis der ” slås for mange skæve ”.

Vi har dannet en ERFA - gruppe som ud over Sanderumgaard består af to af de mest kyndige grøntsagsavlere i DK. Det er Esromgaard, Fredensborg ved Carl Bruun som ud over Asparges er Nordsjællands bedste jordbær dyrker og Brogården i Lammefjorden ved Søren Wiuff som udover asparges er legendarisk på  kartofler og en lang række spændende salater mm.

Asparges sæsonen som ligger ca 15 maj til Sct. Hans er en skøn tid med masser af forår og forsommer energi. Helt i ånden af de tidlige kartofler,- med frisk purløg og rygeost er de friske og sprøde nykogte asparges -det sunde slik !

Vi glæder os til at komme i gang.

 

Her er lidt inspiration:

Kogte asparges - slik asparges ( hvide )

Asparges skylles og skrælles med en kartoffelskræller fra hoved og nedefter. Til sidst skæres stilkenden af hvor den begynder at blive blød. Skrællet koges først i let saltet vand i 10 - 15 min, herefter byttes det ud med asparges som også koges i 10-15 min. Herefter serveres asparges meget varme på en serviet som opsuger fugtigheden. Tilbehører er smør eller hollandaise sovs. Olie -citron kan også bruges.

Grønne asparges
Grønne asparges skal ikke skrælles. Der skæres lidt af stilken for neden. Læg de grønne i let saltet vand og lad dem koge forsigtigt i ca 10. min. Kan spises alene med smør men er også god som grøntsag til både kød og fisk.

Der er ingen bevis for asparges dyrkning også fandt sted dengang Johan Bülow anlagde den romantiske have i 1790’erne, -men mon ikke. Fra dagbøgerne fremstår stedet som ekstremt selvforsynende og helt på omgangshøjde med at anvende de nytilkomne kartofler fra Amerika, så forhåbentlig vil aspargesen  dukke op.