Sanderumgaard begynder at levere asparges i 2019.
Forud ligger to års indkøring med plantning, og før det selvfølgelig mange års erfaring med kartoffel produktion. I lighed med kartoflen kræver asparges både omhyggelighed og ikke mindst rettidighed. I introduktionsfasen skal den rigtige jord vælges og for- gødskes. De rigtige sorter skal findes og timingen tilrettelægges.
Tre sorter har vist sig velegnet til den gamle fjordbundsjord. Det er Herkolim, Gijnlim og Cygnus . Sorterne både smager og dufter godt, de har tætte lukninger ( toppe ) og er lidt forskudte i høsttid.
Jordbunden har den udemærkede egenskab, at forholdet mellem ler,silt,sand og mineraler giver en særdeles fin kvalitet og væksbetingelserne bliver særdeles skånsomme.
De tre sorter kan være både hvide og grønne, det er et spørgsmål om at kamme op . Ved at dække stænglen udelukkes lys og resultatet fremstår hvidligt - beige.
Området kan vandes så tørke ikke vil få en uheldig indflydelse på resultatet.
Selve høst arbejdet af asparges planten er regulært håndarbejde. Den grønne asparges kan klippes eller knækkes. Mere spændende bliver det med den hvide som jo ikke kan ses idet den er gemt i sin jordkappe. Den skal stikkes med et bestemt fremstillet jern og man kan gøre skade på nabo asparges hvis der ” slås for mange skæve ”.
Vi har dannet en ERFA - gruppe som ud over Sanderumgaard består af to af de mest kyndige grøntsagsavlere i DK. Det er Esromgaard, Fredensborg ved Carl Bruun som ud over Asparges er Nordsjællands bedste jordbær dyrker og Brogården i Lammefjorden ved Søren Wiuff som udover asparges er legendarisk på kartofler og en lang række spændende salater mm.